Hypnose

Met het woord hypnose denken vele mensen aan theater hypnose of aan een hypnotiseur , die macht over je krijgt…een beetje zoals de genezer of de talisman of de tovenares.

What is in a name?

Spijtig want daar gaat het helemaal niet om. Daarbij is de naam slecht gekozen, want tijdens een hypnose ( hypnos = slaap) sessie slaap je niet. Maar zoals altijd valt een naam moeilijk te veranderen, evenals de verkeerde opvattingen, die rondom deze behandeling de ronde doen.

Wat is hypnose dan wel

Het is een therapie waarbij de therapeut er eerst en vooral van uit ga dat de patiënt zelf alle mogelijkheden heeft om zichzelf te helpen, de therapeut is de facilitator ( begeleider), de wegwijzer, die de patiënt op pad helpt om zelf zijn oplossingen te ontdekken bewust of onbewust. De patiënt wordt als het ware zijn “eigen dokter”.

Eigenlijk krijgt de patiënt een reeks “werktuigen” aangereikt en leert hij van de hypnotherapeut hoe ermee om te gaan … “met deze koffer vol instrumenten kan hij dan zijn verdere leven in en wanneer nodig deze op de gewenste manier zelf gebruiken”.

Zoals alles wat je wil leren moet je bereid zijn om het te leren en voldoende te oefenen.

Tijdens  een hypnose sessie ben je heel geconcentreerd en gebruik je je verbeelding op een vrijere manier. Hierbij demp je de omgevingsgeluiden en ben je dikwijls diep ontspannen. Zoals bij hypnosedatie ben je in staat om de pijnervaring te veranderen. Je kan leren slaapstoornissen te verbeteren, met stress om te gaan, de gevoelens in je darmen  anders te interpreteren en zo de darm-hersenen communicatie verbeteren.

Bij chronische buikpijn, misselijkheid of onophoudelijk braken of boeren voelen kinderen , adolescenten , maar ook volwassenen, zich verstrikt. Het onaangename gevoel neemt meer en meer plaats in hun leven en ze hebben geen enkel idee hoe het aan te pakken. Ook hun omgeving voelt zich hulpeloos. Vele artsen hebben ook niet de gewoonte om met deze klachten om te gaan, waarbij patiënten zich niet gehoord voelen. Meer en meer wordt ingezien dat behandelingen die een effect hebben op de lichaam/darm- hersenencommunicatie zoals  hypnose en mindfulness in deze klachten soelaas kunnen brengen.